Mentalt ligger jag på 12-timmars och 24-timmars

Det som är spännande, och det som sporrar mig i min löpning är att jag vill testa gränser. Jag vill testa mig själv och undersöka hur långt jag kan komma. Med ”hur långt jag kan komma” menar jag då bokstavligen. Hur långt kan jag springa i ett svep.

Mina bonusbarn brukar fråga mig varför jag springer så mycket. Då brukar jag säga att jag ska leva till 100 år, och då är det viktigt att hålla igång.

Sen jag återupptog löpningen har jag steg för steg sprungit en kilometer, 5 kilometer, milen, marathon, och 6-timmars (+50 km). Det har tagit ungefär två år.

Nu stundar nästa lopp. Ett ytterligare 6-timmars. Kanske kan jag då springa lite längre än sist, men mentalt ställer jag in mig på att göra ett 12-timmars. Om jag tänker 12-timmars är ett 6-timmars kort, och om jag redan nu tänker 12-timmars kommer jag snabbare att kunna göra det. För det har jag insett; Ultralöpning är till allra största delen en mental uppgift. Psyket säger alltid stopp i ett löppass långt före den faktiska fysiska begränsningen.

Om det skall bli möjligt att springa 12 timmar, och på sikt 24, inser jag att jag måste lägga om min träning. Jag måste lägga in betydligt mer distansträning. Problemet är att det tar tid i vardagen, men jag gör valet att kunna det och att det är värt det.

Rune Larsson, vår kända ultralöpare, har sagt att det krävs tre saker för att klara en tuff uppgift. Man skall vilja, kan ska tro att man kan klara det och man skall vara beredd att betala priset.

Vill jag springa 24 timmar i en framtid?
Japp, jag vill visa för mig själv att jag kan det fast jag börjar bli äldre.

Kan jag springa 24-timmar?
Absolut, om jag tränar målinriktat för det. Man kan alltid mycket mer än man först tänker.

Är jag beredd att betala priset för att klara det?
Priset för detta är en massa träningstimmar. Det kan jag lösa. Man har alltid tid till det man verkligen vill.

Priset är också att stå ut med smärta och en massa hjärnspöken under lång tid. Ja, jag är beredd att träna mig i att uthärda även detta. Det är kanske framförallt här som den mentala träningen kommer in. Meditation och planering kring detta är ett sätt att förbereda sig, vid sidan av den rent fysiska träningen. Man måste bygga upp en plan för hur man ska hantera de situationer som kan uppkomma så att man är beredd.

Så… Mitt nästa lopp är ett 6-timmars, men mitt nästa delmål är ett 12-timmars.

Ses vi på Strava?

Om Janne Arleklint Cygnel

Löpning, naturfotografi, kajakpaddling, kajakbygge, husrenovering och trädgård.
Det här inlägget postades i 12-timmars, 24-timmars, 6-timmars, Ultralöpning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s